Czerwcowy bez i co z niego powstało
Dlaczego kwiaty bzu czarnego są białe? A pyłek żółty? Pojęcia nie mam. Może po to, aby nam się szybko nie znudził? Na naszym siedlisku właśnie w czerwcu rozchodzi się zapach kwitnącego czarnego bzu. Białe baldachy połyskują w słońcu kusząc owady.
Mnie też skusiły! Spory kosz ściętych, dojrzałych kwiatów trafił do mojej kuchni. Z większość z nich zrobiłam syrop. Do jego przygotowania potrzeba około 20-30 świeżych kwiatostanów, które zalewa się podgrzanym syropem zrobionym z 1 litra wody i 1 kg cukru. Do słoja z syropem i kwiatami wrzuca się pokrojoną w plastry cytrynę (ew. dodaje kwasku cytrynowego). Następnego dnia syrop zlewa się do butelek lub słoików.
Zrobiłam również pyszny musujący napój na upały (na zdjęciu powyżej). Przepis zamieszczam na moim drugim blogu www.domoweklimaty.blogspot.com
Mnie też skusiły! Spory kosz ściętych, dojrzałych kwiatów trafił do mojej kuchni. Z większość z nich zrobiłam syrop. Do jego przygotowania potrzeba około 20-30 świeżych kwiatostanów, które zalewa się podgrzanym syropem zrobionym z 1 litra wody i 1 kg cukru. Do słoja z syropem i kwiatami wrzuca się pokrojoną w plastry cytrynę (ew. dodaje kwasku cytrynowego). Następnego dnia syrop zlewa się do butelek lub słoików.
Zrobiłam również pyszny musujący napój na upały (na zdjęciu powyżej). Przepis zamieszczam na moim drugim blogu www.domoweklimaty.blogspot.com
piłam taki sok z bzu - pyszny :))))
OdpowiedzUsuńpozdarwiam
Dzięki że odwiedziłaś mój blog będę do Ciebie zaglądać. Przenieśliśmy się z miasta na wieś .Po kupnie 7 lat remontowaliśmy a mieszkamy już 6 lat i jeszcze nie wszystko skończone choć łatwiej się wszystko robi jak się mieszka na miejscu.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń